Pitanje: Molim za Vaš stručan savjet. Neizolirani tavan obiteljske kuće pretvoriti ću u muzički studio. Pod je gola betonska deka, zidovi neožbukani, a pokrov također nije podaskan, niti izoliran. Za oblaganje zidova i izradu pregradnih zidova koristiti ću gipsane ploče, te pripadajuće noseće profile. Vaš savjet i pomoć trebam oko izolacijskih materijala. Jako mi je važno obuzdati/spriječiti curenje zvuka (pogotovo niskih frekvencija i njihovog udarnog vala) kako prema gore u krovište, tako naravno između prostorija i posebice kroz pod u prostorije ispod. Molim preporuku koje Vaše proizvode da koristim kao najbolje zvučne izolatore u stropu i pregradnim zidovima, te Vaše iskustvo u materijalima/izolatorima koje je najbolje upotrijebiti u izradi poda u mom slučaju.

Odgovor: Materijal koji preporučam za zvučnu izolaciju zidova i stropa je mineralna staklena vuna Isover AKUSTO. Za pod preporučam izvedbu tzv. plivajućeg poda u kojega onda može naša vuna tipa Isover EKOSOL. Napisali ste da je pod gola betonska deka, pa pretpostavljam da imate jednu od ove dvije vrste betonske konstrukcije:
  • betonska deka napravljena sa gredicama i ispunama:
2-4-2-1

 
  • puna betonska ploča:
2-4-2-3

 
Vezano uz oblaganje zidova i stropa sa gips pločama iza kojih se postavlja zvučno apsorbirajući materijal, želim podsjetiti da gips ploča ne bi smjela ostati kao završni sloj zida i stropa, jer se radi o glatkoj i ravnoj površini od koje će se zvuk odbijati i kvariti akustiku prostora. I zid i strop bi trebali biti dodatno presvučeni slojem apsorbirajućeg materijala (najpraktičnije je koristiti naboranu tkaninu od velura koja jako dobro apsorbira i disperzira zvuk). Za pod bi preporučio kao završni gazni sloj staviti neku vrstu rebraste gume ili slično, odnosno neki sloj koji dobro raspršuje zvuk.
 
Kada ćete raditi obloge zidova, vodite računa o tome da Vam zidovi ne budu paraleleni, već ih lagano inklinirajte jedan u odnosu na drugi, što doprinosi boljoj unutarnjoj akustici prostora, odnosno izbjegava se moguće stvaranje rezonantnih frekvencija unutar prostora.
 
Povratak na FAQ listu