Pitanja:
1.) Hm, mislim da idete u smjeru gluhe komore što ovdje ipak nije cilj (iako ne smeta). Prigušenje od 40% bi već bilo zadovoljavajuće. Zato ja i mislim da bi 25 iveral - 50 akusto - 5 lesonit bilo dovoljno. Slažete se?

2.) Nisam planirao nikakve konstrukcije, vanjski iveral bi se povezao kutnicima i on bi činio ujedno i nosivu konstrukciju, zatim bi se stavio akusto a onda samo iznutra ugurao (naknap) lesonit koji bi pritisnuo akusto i ujedno tvorio unutarnji zid (može se dodatno učvrstiti kutnicima i iznutra po potrebi). Kako Vam se to čini?

3.) OK, ali pošto nemam posebne konstrukcije, mislio sam samo dodir (tih 25mm) oblijepiti tom spužvom, a onda vanjski kutnici (eventualno konfirmati) to dodatno pritisnu. To je ok?

4.) Vrata su mi najveća misterija, kako riješiti zatvaranje (da dobro nasjedne) i duplo brtvljenje...

Odgovori:
1. Kod gluhe komore imate gotovo 100%-tnu apsorpciju zvuka, jer je cijela unutarnja površina obložena piramidama mineralne vune (kao na donjoj slici). Međutim u Vašem slučaju mi ne razgovaramo o apsorpciji zvuka unutar boxa, nego o smanjenju zvukova koji dopiru izvana, tj. pričamo o redukciji zvuka. Za redukciju zvuka je najkvalitetnije rješenje sistem ‘masa-opruga-masa’ i stoga zamjena jedne (unutarnje) mase sa materijalom koji mase gotovo da i nema (lesonit), neće dati dobre rezultatu u smislu smanjenja zvučnog tlaka, odnosno Rw-a. Dakle, ne slažem se s Vašom gornjom konstatacijom.
Gluha komora


2. Kada se mekana vuna gura unutar neke konstrukcije, potrebno ju je odrezati na širinu 1 do 2 cm širu od prostora u koji se vuna gura. Ovo je iz razloga da vuna zbog svoje elastičnosti sama sebe drži upeto unutar konstrukcije. Međutim to znači i da će vuna imati lagani ‘trbuh’ (slika dolje – crvena linija). Lesonit je mekan i vjerovatno bi se pod pritiskom vune iskrivio. Međutim, to ne mora značiti da takvo rješenje ne bi bilo izvedivo, samo bi zahtjevalo dodatno učvršćenje i brtvljenja spoja po obodu. Još jednom naglašavam da mi se rješenje sa lesonitom u smislu smanjenja zvučnog tlaka Rw ne čini dovoljno dobrim.
Ugradnja vune u drvenu konstrukciju


3. Da, to mi se čini OK.

4. Što se tiče vrata tu ste u pravu, ali kod vrata definitivno morate imati minimalno dvostruko brtvljenje, te je moja preporuka da vrata imaju prag (vrata na donjoj slici ga nemaju) kako bi brtvila po cijelom opsegu. Za vrata molim da se obratite nekom od proizvođača vrata. Donja slika predstavlja vrata u standardu pasivne kuća koja imaju dvostruko brtvljenje i zatvaranje u 5 točaka, kako bi brtvljenje bilo što kvalitetnije.
Ulazna vrata za pasivnu kuću

 
Back to FAQ list